Hieronder bespreek ik de belangrijkste ins en outs van het mindcentrum. In de Bodygraph is dit het tweede centrum van boven.
Circa 50% van de mensen op aarde heeft dit centrum gedefinieerd en 50% van de mensheid heeft dit centrum open.
Het mindcentrum (Ajna) heeft als functie om te onderzoeken, te categoriseren en te analyseren.
Ideeën, gedachten en vragen die middels het hoofd centrum binnen komen, pakt het mindcentrum op en gaat aan de slag met verwerken van de informatie. Je kunt het mindcentrum zien als de processor in de computer die alles verwerkt en structureert. Het is wat we in de volksmond vaak 'de mind' noemen.
Mensen met een gedefinieerd mindcentrum hebben vaste patronen en routines om informatie op te slaan en te verwerken. Op deze wijze kunnen mensen met een gedefinieerd mindcentrum snel tot conclusies komen. Ze zijn stabiel in hun denken en dat is voor hen nodig om zichzelf in de wereld neer te kunnen zetten. Hun denken is om die reden in zekere zin vaak wat strikt: 'iets zit zo...en niet anders!' Mensen met een gedefinieerd mindcentrum bouwen zo aan een bouwwerk - hún bouwwerk - van consistente kennis.
Ons denken is tot veel in staat, maar een slechte raadgever als het gaat over beslissingen die op ons eigen leven, werk, relaties e.d. betrekking hebben. Voor niemand, zelfs niet voor de mensen die één, of twee centra in het hoofd gedefinieerd (=ingekleurd) hebben, is het hoofd de plek waar je wijsheid voor jezelf vindt.
Dat is voor de meeste mensen - en zéker voor mensen met een gedefinieerd mindcentrum - een boodschap die in het begin moeilijk te accepteren is. We hebben immers vanaf onze jeugd geleerd om ons ‘verstand’ te gebruiken. Maar ons hoofd is, als het gaat om ons eigen leven, alleen goed om wat voorwerk te doen. Durf je na dit voorwerk te vertrouwen op je innerlijke autoriteit (je lichaamswijsheid), dan zal je steeds vaker ervaren hoe die autoriteit je naar jezelf leidt en hoe besluiten die genomen zijn met je verstand, je bij jezelf weg leiden.
Heb je een open - of in Human Design termen een ‘niet gedefinieerd’ mindcentrum - dan heb je geen consistente manier van informatieverwerking.
De ene dag kan je logisch denken, de volgende dag kan je heel geconcentreerd schrijven, de derde dag weet je opeens hoe het zit...en dan opeens lukt het dagen niet en heb je geen flauw idee meer, of dat wat je dacht te weten, ook echt klopt. Voor je het weet ga je aan jezelf twijfelen.
Zoals met alle open centra en kanalen, hebben mensen de neiging om zich juist op de open plekken te focussen. Onze genetische aanleg zorgt er voor dat we automatisch gedreven worden in de richting van dat wat wijzelf in aanleg niet zijn of hebben: m.a.w. daar waar wij in ons profiel open zijn. Zo zoeken we onze partners, zo zoeken we onze ‘uitdagingen’.
Ken je je innerlijke autoriteit en lukt het je om van daaruit je beslissingen te nemen, dan word je niet automatisch zo’n open gebied ingezogen. Of beter: omdat je er als kind al helemaal ingezogen bent, kun je voor eerst echt onderscheid gaan maken tussen dat wat van jou is en dat wat van de ander is. Stap je niet uit die automatische respons vanuit de mind en leer je niet te vertrouwen op je innerlijke autoriteit, dan zal je je regelmatig oververmoeid en onvervuld voelen. Je denken vreet dan letterlijk energie. Veel energie!
Het is voor mensen met een open mindcentrum (Ajna) een enorme valkuil om net zulke ‘goede’ denkers te willen worden als mensen met een gedefinieerde Ajna. Die mensen lijken het immers allemaal te weten.
Uit onrust en om niet dom gevonden te worden kan het zomaar zijn dat je jezelf gaat bewijzen Bijvoorbeeld door te laten zien wat je allemaal weet, of hoe goed je alles op een rijtje hebt.
Het is – ik benadruk dat nog maar weer eens – geheel aan jou hoe je wilt leven, maar als je durft te vertrouwen op je innerlijke autoriteit en stopt om de wereld mentaal onder controle te houden, gaan er dingen veranderen. Dan pas ga je ten volle genieten van jouw vrije, creatieve manier van denken.
Een bijkomend voordeel is dat hoe meer je er in slaagt om te leven vanuit je innerlijke autoriteit, hoe sterker jouw hoofdcentra als autoriteit voor anderen zullen werken. Mensen in jouw omgeving zullen direct voelen of dat wat jij zegt echt vanuit jou komt, of dat het slechts een herhaling is van dat wat anderen jou ooit vertelden.
Als je kunt accepteren dat je met een open Ajna (mind) jezelf niet zekerder voor moet doen dan je bent, dat het oké is om iets niet zeker te weten, dan ontstaat de ruimte om objectief te kunnen oordelen en om inzicht te krijgen in het denkproces van anderen. Juist met een open Ajna kun je onderscheid maken welke concepten en ideeën van waarde zijn en welke niet. Je staat dan open voor intellectuele en creatieve uitwisseling. Met een open Ajna heb je de potentie om je intellectueel breed te ontwikkelen.
Als voorbeeld: Einstein, Freud en Jung waren allemaal wetenschappers met een open Ajna.
Weet je van jezelf dat je met jouw open mindcentrum veel in je hoofd zit en veel mentaal probeert op te lossen? Reflecteer eens (zonder druk) op onderstaande vragen.
Ken je je innerlijke autoriteit en lukt het je om van daaruit je beslissingen te nemen, dan word je niet automatisch zo’n open gebied ingezogen.
Of beter: omdat je er als kind al helemaal ingezogen bent, kun je voor eerst echt onderscheid gaan maken tussen dat wat van jou is en dat wat van de ander is. Stap je niet uit die automatische respons vanuit de mind en leer je niet te vertrouwen op je innerlijke autoriteit, dan zal je je regelmatig oververmoeid en onvervuld voelen. Je denken vreet dan letterlijk energie. Veel energie!
Mensen met beide centra in het hoofd open, hebben - als ze niet teveel gehinderd worden door hun Niet-Zelf gedrag - de gave om met een ruime blik naar de wereld te kijken.
Door open en ontvankelijk te zijn voor dat wat er is en zoveel mogelijk weg te blijven van oordelen en mentale fixaties, kunnen zij de werkelijkheid van meerdere kanten waarnemen.
In de openheid en in de ruimte die ze hier ervaren, bieden ze anderen de mogelijkheid om op meerdere manieren naar situaties en mensen te kijken. Wat je ziet en wat je denkt hangt immers met name af van het standpunt dat je inneemt en het ordeningsprincipe dat je gebruikt. Verander het standpunt, verander de ordening en je hebt nieuwe mogelijkheden.
Dit is het cadeau waarmee mensen met open hoofdcentra geboren zijn.
Een cadeau om met anderen te delen.