We denken allemaal dat we hetzelfde horen, ruiken, voelen en zien.
Als je je inmiddels een beetje in Human Design verdiept hebt, weet je dat alles uniek is. Dus ook hoe je de wereld bekijkt. Jouw eigen unieke perspectief bepaalt wat je ziet en beïnvloedt ook wat je niet ziet. Soms zelfs helemaal niet kunt zien.
De 'brillen' waarmee we naar de werkelijkheid kijken verschillen niet alleen qua kleur, maar ook qua focus. Sommige dingen zien we scherp, anderen blijven op de achtergrond. Bij jou weer net even anders dan bij mij. Als mens hebben we allemaal ons eigen perspectief. We zien de werkelijkheid niet zoals het is, maar we hebben allemaal een eigen perceptie van de werkelijkheid. We kijken naar dezelfde situatie, maar nemen iets anders waar.
Dit is wat we binnen Human Design 'perspectief' noemen.
Er zijn zes varianten. In ieder mens een specifieke kwaliteit.
Het perspectief waarmee je geboren bent is jouw intelligente kijk op de wereld. Jouw cognitieve en sensorische systeem is gebouwd om precies te zien wat je moet zien.
Dit zijn de zes natuurlijke perspectieven waarmee we naar de wereld kijken:
In deze zes perspectieven schuilt een eigen intelligentie.
Máár...
Gedurende het leven passen we onszelf aan, moeten we onszelf aanpassen en worden we (veelal onbewust) geconditioneerd. Tot zover niet iets dat je nog niet wist.
Voor onze kijk op onszelf, op het leven en op de wereld betekent dit dat er bijna automatisch een vervorming van ons perspectief optreedt. Ieder van de zes bovengenoemde perspectieven heeft een specifieke vervorming.
Zo gaan mensen die van nature de wereld vanuit
Waar het oorspronkelijk perspectief direct gekoppeld is aan specifieke intelligentie, geldt dat voor de vervorming niet. Dit is 'domme' intelligentie. Je denkt dat je daar verstand van hebt, al was het alleen al omdat je al jaren zo kijkt.
Het kan goed zijn dat er momenten zijn waarop je oorspronkelijke perspectief z'n werk doet, maar veelal zit je kijk ergens tussen deze twee perspectieven in. Hoe minder je je design leeft (m.a.w. hoe meer je nog vanuit je hoofd leeft) hoe groter de kans dat je overwegend vanuit je vervorming naar jezelf, het leven en de wereld kijkt.
Vanaf nu kan je daar bewustzijn op ontwikkelen. Als je merkt dat je vanuit je vervormde perspectief kijkt, stop je bewust met alles dat je aan het doen bent. Dus ook met denken. Maak bewust verbinding met je natuurlijke perspectief en kijk opnieuw naar iemand, of naar de situatie. Bemerk het verschil.
Stel bijvoorbeeld dat je van nature de wereld vanuit kansen ziet (probability). Op het moment dat je ontdekt dat je vooral bezig bent met kansberekening - met de waarschijnlijkheid dat iets gaat lukken, of veel vaker met het idee dat iets waarschijnlijk toch fout gaat en niet gaat lukken - is het goed om te stoppen met denken en bewust na te denken over de kansen die een bepaalde situatie biedt.
Dan zie je direct een heel andere wereld.
Een wereld waar je voor gebouwd bent.
Wat is jouw natuurlijke perspectief en wat is de vervorming? Herken je deze?