Heb jij deze omgeving in je design, maar houd je niet van koken? Schrik niet. Laat ik voor de niet-kokers direct ontzenuwen dat de 'keuken' als omgeving niet over een echte keuken hoeft te gaan. Het is een metafoor.
De 'keuken' als omgeving gaat over iedere ruimte waar mensen samenkomen en er een creatieve transformatie plaatsvindt. Dit kan dus een echte keuken zijn, maar ook een creatieve werkruimte, een opnamestudio en iedere andere plaats waar er een vorm van alchemie plaats vindt.
Deze mensen willen nature in 'the place to be' zijn. Ze voelen zich doorgaans het meest op hun gemak waar iedereen samenkomt, op plaatsen die inspirerend voor hen aanvoelen, op plekken waar ze ook weer weg kunnen als het klaar is.
Dit betekent dat mensen die 'keukens' als omgeving in hun design hebben, zelden ergens lang moeten blijven. Ze moeten in beweging blijven en niet in een situatie terecht komen waar 'moeten', 'regelmaat' en 'sleur' de sleutelwoorden zijn.
Een mooi voorbeeld van een 'keukenomgeving' buitenshuis is een stedelijke omgeving waar woningen, kantoren, cafés, restaurants, vervoersmogelijkheden, creatieve werkplekken en winkels worden gecombineerd. Die diversiteit en creativiteit is daar niet alleen in de plek terug te vinden, maar ook in de mensen met verschillende achtergronden en leeftijden.
Iemand die volgens Human Design in deze omgeving 'moet' zijn, gedijt het meest wanneer hij of zij omringd is door variatie en veel verschillende opties, veel sociale verbindingen en wisselende activiteiten. Het hebben van een gemeenschap waar creativiteit de verbindende schakel is, is van groot belang. Zonder je eigen, veilige gemeenschap kun je heel moe worden. Je gedijt weliswaar tussen mensen, maar vooral met mensen die bij je horen en die je bekrachtigen in jouw keuzes.
Jouw creativiteit werkt optimaal wanneer jij in staat bent om continu te mixen, te matchen en te blenden en om ruimtes te creëren die op een bepaalde manier uniek zijn.
De 'keuken' als omgeving benadrukt meerdere aspecten van het leven.
Allereerst is dat het bewustzijn op het belang van gezonde, evenwichtige voeding. Het moedigt mensen aan om de vitale rol van goede voeding te erkennen. Goede voeding in combinatie met zelfzorg en voldoende rust, zorgt voor de juiste brandstof om creatief te zijn en om zinvolle, voedende sociale interacties te hebben.
Mensen met deze omgeving vinden vaak vreugde en voldoening in het zorgen voor anderen. Zij zijn misschien degenen die familiediners organiseren, of gemeenschappelijke pot-lucks. Ze waarderen de banden die ontstaan tijdens gedeelde maaltijden en gesprekken, wat een sterk gevoel van gemeenschap bevordert.
Hun verzorgende aard kan hen ook tot uitstekende verzorgers, of ondersteunende vrienden maken. Zij zijn vaak de mensen tot wie anderen zich wenden voor troost of advies, die naast fysieke voeding ook emotionele voeding kunnen bieden.
Het is echter belangrijk dat deze mensen eraan denken om goed voor zichzelf te zorgen. In hun gretigheid om voor anderen te zorgen, verwaarlozen ze mogelijk hun eigen behoeften. Door deze neiging te herkennen, kunnen ze naar het juiste evenwicht zoeken. Naar een situatie waarin ze zelf ook de zorg en voeding ontvangen die ze zo vrijgevig aan anderen geven.
Dit inzicht en het vinden van die balans, zijn doorgaans onderwerp van de persoonlijke ontwikkeling van iemand met 'keukens' als omgeving. Het vinden van dat evenwicht is iets dat tijd, maar bovenal bewustwording vraagt. Want in een geconditioneerde wereld kunnen er zomaar destructieve patronen ontstaan. Zoals bijvoorbeeld jezelf wegcijferen. Persoonlijke groei kan het actief stellen van grenzen, het pro-actief vragen om hulp en het prioriteren van zelfzorg zijn.
Als de pijl bij 'omgeving' in jouw design naar links staat, dan gedij je in 'vochtige' ruimtes, in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid. Als je in Nederland woont, aan de kust, of op een plek elders waar het regelmatig regent, zal dat je goed doen. Tenminste qua vochtigheid :-) Je wordt in deze omgevingen meer dan gemiddeld gestimuleerd. Als je je ziek voelt is stomen, of het werken met natte doeken vaak een optie.
Voor iedereen die 'keuken' als omgeving heeft met een pijl linksonder die naar rechts wijst, geldt dat vochtigheid juist averechts werkt. Zij gedijen in de droogte. Zij ontspannen in hun omgeving, in plaats van door die omgeving gestimuleerd te worden. Plekken met veel zon en drogere klimaten zijn sterk aan te bevelen. Bij ziekte werkt droge lucht vaak het best.
Maar geloof niets. Experimenteer vooral zelf.
NB Ook voor deze tips geldt dat je zelf moet experimenteren met deze informatie. Geloof niets, maar probeer het uit en kijk vooral wat (voor jou) het beste werkt.
Heb jij zelf ervaringen met deze omgeving, of ken je iemand waarbij je dit herkent?
Ik vind het leuk om je verhaal te lezen en te gebruiken om zelf nog weer van te leren.
Dus kom maar op.