Omgeving Bergen

Vaak op 'eenzame' hoogte - kijkend vanuit een ander perspectief

Bij 'bergen' als omgeving draait het met name om hoogte, afzondering, zuurstof en een uitkijkpunt.  

Mensen die 'bergen' als omgeving hebben zien vaak het grote geheel en hebben doorgaans ruimere gezichtspunten, als ware het een 'birds eye view'. 

Mensen met deze omgeving moeten regelmatig alleen zijn en bij voorkeur alleen in de natuur zijn, om hun juiste perspectief aan te boren. Ze moeten de stedelijke omgeving uit om steeds opnieuw te kunnen kalibreren ('uitlijnen'). Voor sommigen betekent dit letterlijk in de bergen zijn of het hoogste punt in de natuur uit de omgeving. Voor anderen is het een meer kunstmatige versie, zoals werken op de bovenste verdieping van een hoog gebouw. 

Mensen met 'bergen' als primaire omgeving zijn gevoelig voor de kwaliteit van hun leefomgeving. Zowel in de zin van de natuurlijke omgeving, als hun sociale omgeving. Na een tijdje in een groep verbleven te hebben, hebben ze het nodig om zich terug te trekken. Het liefst op het hoogste punt in de omgeving. Iemand met deze omgeving is doorgaans graag op zichzelf en streeft naar onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Dat hoort bij het leven van iemand die hoog in de bergen woont en niet gemakkelijk terug kan vallen op de gemeenschap. 

Het gaat steeds over het vinden van een balans tussen sociaal zijn en alleen zijn. Langdurig aanwezig zijn in de buurt van anderen kan alleen in een resonerende gemeenschap, een gemeenschap van gelijkgestemden.

De omgeving gaat niet letterlijk over het wonen in de bergen, hoewel je dit misschien wel fijn kan vinden. Maar het kan hier ook gaan om hoog in een flat wonen bijvoorbeeld. Belangrijk is om een goed uitzicht te hebben en boven dingen te kunnen staan. 

Afstand leidt tot nabijheid

'Berg-mensen' zijn mensen die de dingen anders zien dan de meeste mensen, puur omdat ze een ander - doorgaans veel ruimer perspectief hebben.

 

Het is voor 'berg-mensen' enorm belangrijk om fysiek afstand van anderen te nemen. Het mooie is dat juist door afstand te nemen, ze dichter bij anderen kunnen komen. Ze hebben juist daardoor meer ruimte en een ruimer perspectief op anderen. Als ze dat niet doen en vast komen te zitten in een beperkt perspectief op anderen, kunnen ze relaties beschadigen en beëindigen.

 

'Berg-mensen' zijn niet op aarde om zich te beperken tot iets kleins. Details en klein leed, hebben zelden hun aandacht. In plaats van nieuwsgierig te zijn naar alle zijwegen, nemen zij altijd de hoofdweg. Dan ben je snel boven en hoef je je niet bezig te houden met wat anderen denken, of vinden. 

Is jouw bergomgeving 'links' of "rechts': actief of passief

Zoals bij ieder van de zes omgevingen in Human Design, is er ook bij 'bergen' een onderscheid. 

 

 

Mountains active (pijl naar links)

 

Als de pijl bij omgeving naar links staat, dan heeft iemand een actieve omgeving nodig. Als de omgeving actief is, wordt iemand geactiveerd door de omgeving. Mensen die 'bergen' actief gedefinieerd hebben gedijen goed wanneer ze letterlijk fysiek omhoog kunnen komen en in een omgeving zijn waar hun intellect wordt betrokken en uitgedaagd. 

 

Het actieve aspect van Mountains betekent dat jouw energie niet tot rust komt in passieve situaties, maar juist wordt aangewakkerd door beweging, verandering en frisse input. Jij hebt hoogte nodig, maar ook actie binnen die hoogte. Je systeem wordt niet alleen gestimuleerd door fysieke hoogtes, maar ook door het actief bezig zijn in een omgeving die voelt als ‘boven het gewone’. Denk aan wandelen in heuvelachtig terrein, trappen beklimmen, op een bergpad lopen of zelfs fietsen op hoogte. Deze dynamiek maakt je lichaam wakker, zet je hersenen op scherp en zorgt ervoor dat je je aanwezig en levend voelt. Wanneer je stilvalt in een omgeving zonder die natuurlijke prikkels, kun je je verveeld, futloos of zelfs neerslachtig voelen.

 

Je functioneert het beste wanneer je omgeving je uitnodigt tot fysieke of mentale activiteit. Een werkplek in een hoge toren waar je de lift vermijdt en liever de trap neemt, een huis met meerdere verdiepingen, of regelmatig een wandeling maken in de natuur op een hoger gelegen plek, dat zijn allemaal voorbeelden van hoe jouw design optimaal tot leven komt.

 

Ook mentale activiteit is voor jou belangrijk. Je kunt enorm opbloeien wanneer je vanaf een rustige, hogere plek met overzicht nadenkt, leert, observeert, of creëert. Bijvoorbeeld: een schrijver met Mountains Active kan merken dat ideeën pas echt gaan stromen wanneer hij op een terras op een bergtop zit met zijn laptop of notitieboek.

 

Als je te lang op de begane grond van het leven blijft, letterlijk of figuurlijk, kan je het contact met je energie verliezen. Je voelt je misschien loom, ongemotiveerd of alsof je geen richting meer hebt. Maar zodra je je letterlijk verheft – door een trap op te lopen, door de natuur in te trekken, of simpelweg door boven het maaiveld uit te stijgen – dan gebeurt er iets in jou. Je zintuigen worden scherper, je gedachten worden helderder en je lijf voelt zich sterker. Deze behoefte aan hoogte is geen luxe of voorkeur, het is een innerlijke noodzaak voor jou om jezelf volledig te kunnen activeren.

 

Je keuzes in woning, werkplek of zelfs vakantiebestemming kunnen enorme invloed hebben op je welzijn, focus en motivatie. Je kunt je dus afvragen of jouw omgeving jou echt ondersteunt en of je misschien vaker de hoogte mag opzoeken om jezelf weer in balans te brengen. Het hoeft niet per se een berg te zijn; het kan ook een appartement met uitzicht zijn, een zolderkamer, een uitkijkpunt in de natuur of zelfs een sportschool op de bovenste verdieping. Alles wat je helpt om letterlijk boven de massa uit te stijgen en je energie een boost geeft, past bij jouw design.

 

 

Door trouw te blijven aan deze omgeving die jou activeert, geef je jezelf de beste kans op helderheid, richting en innerlijke rust. Jij bent hier niet om op te gaan in de massa, maar om je eigen hoogte op te zoeken, je eigen beweging te volgen, en vanuit dat hogere perspectief betekenis te geven aan wat je waarneemt. Zodra je daarin gaat vertrouwen, merk je dat alles lichter, vloeiender en natuurlijker wordt.

 

 

 

Passive Mountains

 

Bij de pijl naar rechts gaat het om een meer passieve omgeving. Mensen die in hun design de passieve bergomgeving gedefinieerd hebben floreren doorgaans op hoogte, een plek die hoger ligt dan de directe omgeving, fysiek of energetisch. Er is letterlijk minder zuurstof, ze kunnen ontsnappen aan de druk van mensen en ze kunnen hier helemaal in hun eigen aura zijn. Deze bergachtige omgeving hebben ze nodig om rust te vinden. Voor hen is dit de juiste plek om tot rust te komen en te ontspannen. 

 

Je merkt mogelijk dat je beter functioneert in ruimtes waar je een overzicht hebt, waar je als het ware letterlijk of figuurlijk boven het maaiveld uit kunt kijken en waarin je je niet opgeslokt voelt door drukte, mensenmassa’s of lage energie. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je beter nadenkt of sneller tot inzichten komt als je op een bovenverdieping zit, in een appartement met uitzicht woont, of regelmatig wandelt op een heuvel of dijk waar je overzicht hebt over het landschap.

 

Het is interessant om te experimenteren en te voelen wat een hoger gelegen plek met je doet. Op een plek die ruimtelijk is en je letterlijk of energetisch boven het gedruis uittilt. Je kunt merken dat je in een drukke stad sneller uitgeput raakt, vooral als je veel op straatniveau tussen de menigte beweegt, terwijl je juist opbloeit in een penthouse, een loft, of een huis met een balkon met uitzicht op bomen of lucht.

 

Je werkplek of rustplek hoeft niet in de bergen te liggen, maar wel te voelen als een ‘hoog’ energetisch nest waar je even afstand kunt nemen van de dagelijkse drukte en waar jouw systeem tot rust komt. Je merkt ook dat de juiste mensen en kansen vanzelf naar je toe komen wanneer je jezelf toestaat om je terug te trekken op je eigen plek en niet de druk voelt om je constant onder de mensen te begeven of het leven achterna te rennen.

 

Jouw passieve strategie vraagt je om niets te forceren maar om ontvankelijk te zijn, zodat de juiste omgeving jou vindt in plaats van andersom, en dat kan voelen als een groot cadeau wanneer je leert vertrouwen op het ritme van jouw design.

Aanvullende tips

  1. Ga af en toe de hoogte in! Eigenlijk geldt voor jou: hoe hoger hoe beter. Hiermee verander je je perspectief en daarmee ook de ruimte in je hoofd. Dus is er een dakterras bij jou in de buurt? Of wellicht werk of woon je al op hoogte. 
  2. Tijd alleen. Neem geregeld afstand van mensen: tijd voor jou alleen is voor jou super belangrijk. Je af en toe afzonderen van anderen - thuis, maar ook op je werk - zorgt voor rust. Het los zijn van jouw 'gemeenschap' zorgt er ook voor dat je dingen beter ziet.
  3. Zuurstofopname is belangrijk. Veel 'berg-mensen' voelen zich daarom op de één of andere manier aangetrokken tot zingen. Bijvoorbeeld door te zingen in de auto, of onder de douche.
  4. Roken, of rook inademen. Door rook in te ademen verandert de adem. De lucht is ijler, minder zuurstofrijk en net als bij topsporters die in de bergen gaan trainen, creëert het lichaam daardoor een sterkere opname van zuurstof. Wierook is ook een optie.
  5. Waar je dan ook bent, je kunt er altijd ‘een berg’ vinden. Wanneer je naar een restaurant gaat, of ergens in een openbare ruimte bent of, kies er dan voor om op de plek te gaan zitten waar je het meeste zicht op de ruimte hebt. Dus niet middenin de kamer. Het kan zijn dat je wordt aangetrokken tot lofts, verhogingen en hoeken. Wanneer je naar een restaurant gaat, kies er dan voor om ver van de rest van de gasten te gaan zitten, of verscholen in een hoek of op een plek met het breedste zicht op de hele ruimte. 

 

NB Ook voor deze tips geldt dat je zelf moet experimenteren met deze informatie. Geloof niets, maar probeer het uit en kijk vooral wat voor jou het beste werkt. 


Reacties n.a.v. jouw eigen ervaring(en) zijn zeer welkom

Heb jij zelf ervaringen met deze omgeving, of ken je iemand waarbij je dit herkent?

Ik vind het leuk om je verhaal te lezen en te gebruiken om zelf nog weer van te leren. 

Dus kom maar op. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.