'Angst' als primaire motivatie

Korte omschrijving

Heb jij in jouw design 'angst' als jouw primaire motiverende kracht? Wees niet bevreesd! 

 

'Angst' betekent hier niet dat je in een constante staat van angst leeft. Het betekent eerder dat je gemotiveerd bent door een sterke drive om angsten te begrijpen, te overwinnen en te doorbreken.

 

Mensen met 'angst' als motivatie kunnen zich vaak gedreven voelen om grenzen te verleggen en nieuwe gebieden te verkennen. Ze hebben - als ze hun design leven - een sterk ontwikkeld bewustzijn voor zaken waar ze wel, of niet bang voor moeten zijn. Hun sensorische systeem geeft hen de juiste informatie. 

 

Dat gebeurt niet als zij hun vervorming leven. De vervorming van 'angst' als motivatie is gemotiveerd zijn vanuit behoefte (need). Als mensen met 'angst' als primaire motivatie hun design niet leven, gaan ze zich richten op behoeften. Op hun eigen behoeften, of veel vaker: op de behoeften van anderen. Ze kunnen daar volledig in doorschieten en zich helemaal met deze motivatie gaan identificeren. Ze zijn dan vanuit een zekere dwang bezig met het ledigen van de (mogelijke) behoeften. 

 

Vaak ontlenen mensen daar zelf een goed gevoel aan - ze krijgen doorgaans positieve reacties als ze in de behoeften van anderen voorzien - maar dit trekt tegelijkertijd een wissel op hen. Het put uit. Al was het maar hun eigen voorraad. 

Aanvulling op 'angst' als motivatie

Als je in je design 'angst' als primaire motivatie hebt, word je dus niet zozeer gemotiveerd door angst (al kan dat soms weldegelijk het geval zijn), maar heb je het inzicht en de motivatie om omstandigheden die tot angst kunnen leiden te voorkomen, te vermijden en te verzachten.

 

Het begrijpen van deze motivatie kan aanzienlijke impact hebben op de manier waarop je authentieke beslissingen in het leven kunt en moet nemen. Onder deze motivatie zit van nature een zekere mate van voorzichtigheid en behoedzaamheid.  

 

Het begrijpen, erkennen en accepteren van deze motivatie speelt een belangrijke rol in jouw persoonlijke ontwikkeling. Het kan licht werpen op allerhande zelfopgelegde beperkingen en angsten en het kan helpen om daar gericht doorheen te werken. Bijvoorbeeld door te leren om constructief met voorzichtigheid en bezorgdheid om te gaan en deze niet leidend te laten zijn. 

 

Door jouw motivatie te koppelen aan andere aspecten van een design, worden alles nog net weer even specifieker.

Het onderkennen van de potentiële vervorming van deze motivatie

Ik had het hierboven al over de potentiële vervorming van deze motivatie.

 

Zolang je nog door een 'Niet-Zelf', een vervormd, perspectief naar de wereld kijkt en vanuit een vervormde motivatie handelt, is het niet alleen lastig om bij jezelf te blijven, maar jouw vervorming creëert ook ruis in de buitenwereld.

 

Ik herhaal dit hier nogmaals omdat dit zo ontzettend belangrijk is.

 

Als je van nature 'angst' als motivatie hebt, ga je je deels richten op 'behoeften'; maar met alle respect op een wat 'domme' manier. Je richt je namelijk op iets zonder gebruik te maken van de intelligentie van jouw design.

Iemand die van nature gemotiveerd is door 'angst' heeft verstand van zaken waar we echt bang voor moeten zijn (of juist niet), maar als hij of zij zich onbewust gaat zich richten op eigen behoeften of op de behoeften van anderen in de wereld, dan kan hij of zij daar helemaal ingetrokken worden en veel energie verliezen aan zaken die zelden echt vervullend zullen zijn. Soms zelfs beschadigend. 

Afsluitend

Inzicht in je natuurlijk motivatie maakt duidelijk wat je van nature drijft. Het is als een intern kompas dat je beslissingen en acties begeleidt.

 

Door je bewust te worden van jouw motivatie en deze keer op keer te hanteren, kun je meer helderheid en authenticiteit in je leven brengen. In plaats van jezelf te verliezen in de vervormde motivatie en daarbij - hoe hard je daar ook je best voor doet - zeer waarschijnlijk nooit een echt gevoel van tevredenheid te ervaren, kun je vanuit jouw natuurlijke motivatie op de meest pure manier aan het leven en de wereld om je heen bijdragen. 

Op het moment dat je merkt dat je dingen vanuit je vervorming doet, zet je jezelf even ‘stil’. Bij voorkeur op dat moment. Maak contact met je innerlijke autoriteit (gevoel, sacraal, milt o.a.) en volg vanaf daar de strategie die bij jouw design hoort (wachten, responderen o.a.).

 

Ook hier geldt zoals voor ieder aspect van een design dat het niet gaat om strikte definities of beperkingen. Human Design is een hulpmiddel voor zelfontdekking en groei. Het kan je helpen om nauwer aan te sluiten bij de unieke aard van wie jij in essentie bent.

 

Blijf dus ook dit aspect in relatie tot alle andere aspecten van je design bekijken. 

Benieuwd naar jouw reactie

Heb jij deze motivatie in jouw design? 

Ik ben benieuwd naar wat je herkent, jouw eigen voorbeelden...et cetera. 

Commentaren: 0