Een gezin...wie is er niet groot in geworden? Bijna iedereen.
We brengen een groot deel van ons leven door binnen gezinsstructuren.
Eerst als kind, daarna als volwassene.
Er is geen andere structuur die zoveel impact heeft op ons leven als ons gezin van herkomst. Onbewust vindt hier de krachtigste conditionering van mensen plaats.
Dat gebeurt deels door de ideeën, overtuigingen en angsten die binnen het gezin leven en gedeeld worden. Maar nog veel sterker dan dat gebeurt dit automatisch (én ongemerkt) door de uitwisseling van de energie van de verschillende gezinsleden. Dat gebeurt mechanisch. Zonder dat iemand bewust iets doet.
Met Human Design kun je die 'onzichtbare' dynamiek binnen een gezin zichtbaar maken en kan je je veel meer bewust zijn van die automatische conditionering. Je kunt daardoor veel meer recht doen aan de verschillen tussen de gezinsleden.
Hoe meer je dat doet, hoe groter de kans dat ieder lid van het gezin zich kan ontwikkelen tot de persoon die hij of zij van nature is.
Dat is een groot cadeau. Voor iedereen.
Onderstaand voorbeeld is een voorbeeld uit inmiddels vele voorbeelden van de toepassing van een Human Design gezinsanalyse.
Jantje was pas vijf jaar, maar thuis was hij de baas. Hij bemoeide zich overal mee en als er besluiten genomen moesten worden liet hij zich nadrukkelijk gelden. Veel dingen waren stom en Jantje gooide regelmatig zijn kont tegen de krip. Hij kon daarbij behoorlijk boos en agressief worden.
Zijn ouders en ouder broer en zus probeerden Jantje dagelijks op z'n plaats te zetten. Want voor een kind van vijf jaar had hij veel impact op de harmonie in huis. Dat corrigeren gebeurde bijna altijd in de aanwezigheid van één of meer gezinsleden.
Op zich heel begrijpelijk. Wie zou dat niet doen?
Het probleem werd er echter niet minder door, Jantje zijn gedrag werd alleen maar extremer. Niet alleen thuis, maar ook op school.
Met behulp van Human Design werd duidelijk dat Jantje de energie van leiderschap in zijn design heeft. In de gezinsanalyse werd duidelijk dat hij zelfs de enige natuurlijke leider in huis was. In de dynamiek van het gezin was ieder poging om Jantje publiekelijk te corrigeren, voeding voor zijn aangeboren behoefte om een leider te zijn. Het gedrag van de andere gezinsleden (maar ook van de juf op school die Jantje in de klas corrigeerde) leidde juist tot versterking van het ongewenste gedrag. Waarop Jantje nog harder gecorrigeerd werd.
Nadat duidelijk werd hoe de verhoudingen in dit gezin lagen, werd Jantje nooit meer in de aanwezigheid van anderen gecorrigeerd, maar werd Jantje apart genomen door één van de ouders. Op dat moment valt de dynamiek van het gezin weg en ontstaat er automatisch een andere dynamiek, namelijk die van ouder-kind. Nu kan Jantje, die inmiddels door het hele gezin 'Jan' genoemd wordt, op een veilige manier met zijn leiderschap oefenen. Hij krijgt daarvoor bewust de ruimte.
We kunnen als volwassenen dus wel vinden dat Jantje moet luisteren en moet gehoorzamen, maar door zijn leiderschap te onderdrukken i.p.v. daar gepast gebruik van te maken, gaat Jantje zogenaamd Niet-Zelf gedrag vertonen. Hij moet wel. Sterker nog: hij gaat daar niet over.
Dat gebeurt niet alleen bij Jantje, maar bij ieder mens. Onbewust en onbedoeld raken we vervormd. We leren niet met onze kracht en talent te leven, maar worden daarin veelal gefrustreerd. Tot we niet meer weten wat onze natuurlijke kracht is.
Als we dit mechanisme zouden gaan begrijpen en meer respect krijgen voor de eigenheid van mensen, kunnen gezinnen een (nog) betere plek worden. Een plek om te groeien.
Niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen.
De analyse van de dynamiek binnen een gezin begint met een gesprek met de ouder(s). Hierbij wordt eerst het design van de ouder(s) zichtbaar gemaakt. Daarna zoomen we in op het design van de andere individuele gezinsleden.
In de tweede ronde wordt de aandacht gelegd op de connectie tussen steeds twee gezinsleden (ouders onderling, ouder-kind, kinderen onderling). Iedere relatie levert nieuwe inzichten en handvatten op.
In de derde ronde worden de designs van alle gezinsleden weergegeven in één model. Hiermee krijgen ouders helder waar er energie verloren gaat en waar de oorsprong ligt van eventuele conflicten.
Ook dit levert doorgaans praktische inzichten en handvatten op.
De kosten voor de analyse van een gezin bedragen € 495,00 incl. btw. en voorwerk.
We zijn samen zo'n 4 tot 4,5 uur aan het werk. Uiteraard met pauzes en desgewenst een lunch.
Dit doe ik bij voorkeur op onze locatie in Maarssen, maar desgewenst ook op een andere locatie.
Voor de eventuele reistijd en reiskosten hanteer ik een all-in tarief van € 45,00 per uur.
Of stuur mij een bericht via Whatsapp