Zintuigen -> Smaak (taste)

Een wereld vol smaaksensaties

Human Design kan helpen om jouw superzintuig te identificeren.

 

Termen die subtiele zintuiglijke ervaringen verklaren, zijn overal in onze taal te vinden. We hebben continu toegang tot onze zintuigelijke ervaringen, maar we zijn van jongs af aan gefocust geraakt op ons denken. We zijn de waarde van onze zintuigelijke waarnemingen vaak kwijtgeraakt en hebben nauwelijks focus op het feit dat er verschillende manieren zijn om de wereld tot ons te nemen en te begrijpen.  

 

We krijgen via onze zintuigen voortdurend berichten van de wereld om ons heen die informatie bevatten over wat gunstig en ondersteunend is voor ons welzijn en wat niet. Het enige dat we hoeven te doen is te leren om dat 'interne stemmetje' te herkennen, te versterken en te vertrouwen. Het is één van de deuren naar ons onbewustzijn. Als je die deur durft te nemen, is het potentieel werkelijk eindeloos.

 

Staat er in jouw design 'Taste' bij cognitie? Dit gaat over 'Smaak'.

 

Zeg je weleens tegen anderen dat je ergens op moet kauwen? Dat kauwen is zowel letterlijk (eten e.a.), als spreekwoordelijk. Jij moet op dingen 'kauwen' om te ontdekken of iets goed voor je is, of niet.

 

Smaak gaat daarbij verder dan eten. Smaakcognitie kan worden toegepast op alles dat je in het leven doet - en nee, dit betekent niet per se dat je letterlijk dingen in je mond stopt, maar als je voorzichtig bent, voel je vrij om dat te doen!

 

Je bent constant bezig met het verfijnen van je palet aan smaak en het selecteren van dingen die jou dezelfde voldoening bieden als heerlijk eten. Dus ook het jezelf smaakvol kleden, het smaakvol inrichten van jouw ruimte, het rijden van een auto die smaak verraadt, alles hoort erbij. 

 

Let eens bewust op of je smaaksensaties oppikt in bepaalde omgevingen, of bij verschillende mensen, want dit geeft je aanwijzingen of dit voor jou de juiste omgeving is, of dat dit voor jou de juiste mensen zijn. 

 

Ademhalen door de mond kan mensen met smaakcognitie helpen zich af te stemmen op hun omgeving en op hun onbewuste innerlijke wijsheid. Haal adem door je mond, minder door je neus. Zeker als je voor een keuze staat, of ergens tegen aan loopt, of iets moet oplossen. Open dan jouw mond om te zien (=proeven) of dat helpt om dingen duidelijker voor je te maken. Grote kans dat je dit steeds duidelijker gaat ervaren. 

 

Tot slot. Het kan nuttig zijn om je blootstelling aan een overweldigende hoeveelheid van dingen en mensen te beperken, omdat jouw systeem graag dingen één voor één inneemt. Geef jezelf toestemming om het leven te proeven zoals het voor jou goed voelt.

Aanvulling op 'smaak'

Mensen met 'smaak' als cognitie hebben een gevoelig gehemelte en kunnen daardoor subtiele verschillen in smaak waarnemen en identificeren. Ze hebben vaak een rijke smaakervaring en kunnen hierdoor op een veel dieper niveau van voedsel genieten. 

 

Heb jij deze cognitie?

 

Smaakcognitie kan jou helpen bij het begrijpen van emoties en gevoelens van anderen. Als je dit voor de eerste keer leest denk je misschien 'hoe dan?', maar als je hierop gaat letten dan zal je waarschijnlijk ontdekken dat je smaakassociaties hebt met bepaalde emoties. Denk aan verdriet, geluk, boosheid. Hoe bewuster je jezelf bent van deze signalen, hoe meer je andere mensen kunt 'proeven'. De proof of the pudding zit in het je bewust worden van dit talent en ermee oefenen.

 

Het zal je niet verbazen dat mensen met deze cognitie vaker dan gemiddeld een talent voor koken en voor het smaakvol bereiden van voedsel hebben. Dat gevoel voor smaak loopt vaak ook door in de manier waarop het eten gepresenteerd wordt én in de aankleding van de omgeving, een smaakvolle entourage. Ook stijlvol gekleed aan tafel gaan, kan daar zomaar deel van uitmaken.

 

Bij mensen met deze cognitie is hun smaakvoorkeur ook helpend bij het vinden van de juiste partner of het juiste werk. Maar laat je door mij niet naar de mond praten, doe je mond half open en neem het leven in al haar smaken in. 

Onze ingang naar wijsheid kent dus vele en bijzondere vormen. Vaak weet ons hoofd het lang niet zo goed als ons lichaam. Of wellicht beter geformuleerd: vaak is ons lichaam wijzer en pikt het signalen op die ons beschermen, met de juiste mensen in contact brengen, iets zeggen over de kwaliteit van een voorwerp of van een ander mens, of pikken we via ons zicht signalen op, die ons laten dromen voorbij de grenzen van ons verstand.     

 

Op het moment dat we als mensheid gaan begrijpen dat 'je verstand gebruiken' een enorme beperkende activiteit is en met name een sterk conditionerende activiteit is, komt er wellicht ruimte om de werkelijke talenten van mensen te gaan gebruiken. 

Laat hieronder je reactie achter

Heb jij 'Smaak' als belangrijkste zintuig? 

 

Ik ben benieuwd wat je herkent. Heb je ervaringen nadat je met veel meer bewustzijn op dit superzintuig de wereld inneemt?  

Commentaren: 0