Zintuigen -> Geur (Smell)

Jouw systeem pikt met meer dan alleen je neus, via geur belangrijke signalen op

We krijgen voortdurend berichten binnen van de wereld om ons heen die informatie bevatten over wat gunstig en ondersteunend is voor ons welzijn en wat niet. Het enige dat we hoeven te doen is leren om dat stemmetje te versterken en het potentieel is werkelijk eindeloos.

 

Met Geur als belangrijkste zintuig in je design komt informatie naar jou toe via de frequentie van geur. Door af te stemmen op hoe iets voor jou ruikt – goed, slecht, interessant – zal jouw lichaam zich automatisch kalibreren. Het stelt zich af en het stelt zich fijn in alle nuances van het palet aan geuren, om te bepalen of iets - een ding, een situatie, of een persoon - goed voor jou is. Het helpt je letterlijk om te weten (zonder je hoofd!) wat gezond voor je is, wat je veilig houdt en wat succes garandeert. 

 

Door bewust door je neus te ademen en te verwerken wat er naar boven komt, kom je automatisch meer in contact met jouw innerlijk weten.

 

Je bent gevoeliger voor bepaalde geuren en soms kunnen geuren overweldigend zijn. Dat kan zowel gelden voor geuren die je heel erg lekker vindt ruiken, als minder aangenaam, of zelfs vies. Bij iedere geur wordt er een heel palet aan oude ervaringen geactiveerd en als die activering te sterk is, beschermt je lichaam je. 

 

Bij voorkeur neem je één geur tegelijkertijd op. Dan kan niet altijd en overal. Als je in de supermarkt door het pad met wasmiddelen loopt, in een winkel met esoterische oliën bent, door een kledingwinkel met alle luchten van de kledingverf en van de mensen loopt, of in een winkel met kaas of heerlijk geurend brood bent, kan je systeem zomaar opeens overprikkeld raken. Geef je zelf toestemming om daar weg te gaan. 

 

Als je merkt dat je aangetrokken wordt door zinnen als 'dat ruikt naar succes' of 'hier ruikt iets vreemd', omarm dan je reukvermogen en experimenteer met hoe het eren van je geurcognitie uitpakt.

Aanvullend over 'geur'

Met geur kijken we in het design naar het verdedigingssysteem, het immuunsysteem. Poort 44, de poort van 'alertheid'. Iedereen die 'geur' als superzintuig heeft, kan subtiele verschillen in geuren waarnemen, met name ter waarschuwing. Want hier gaat het ten diepste over bij ruiken: de continue alertheid om je veiligheid, en die van de mensen om je heen, bewaken.

 

Geur wordt uiteraard vooral gekoppeld aan onze neus als orgaan, als ingang, maar met geur in jouw lichaam heb je nog veel meer organen waarmee geur wordt gedetecteerd. Jouw intuïtie en instinct heeft duizenden kleine neusjes. Zo neemt ook jouw huid geur (informatie) op. Ook die ingang helpt je om te 'ruiken' of iets goed voor je is, of niet. 

 

Mensen die deze cognitie hebben, kunnen zich gemakkelijk voorstellen hoe dingen ruiken. Ze kunnen zich zelfs voorstellen hoe dingen zouden kunnen ruiken, zelfs als ze de geur nog nooit geroken hebben.

Iemand met 'geur als cognitie' kan geuren vaak zeer gedetailleerd benoemen. Dat is een kwaliteit die ook in allerlei beroepen nuttig kan zijn. Niet alleen bij het samenstellen van luchtverfrissers voor de wc, parfums, of het ruiken van het 'bouquet' van wijnen, maar zeker ook bij het werken met mensen.

 

Mensen met deze cognitie kunnen de gevoelens en emoties van anderen detecteren door de geuren die zij afgeven. Hierdoor kunnen ze subtiele veranderingen in de gemoedstoestand van anderen opmerken, nog voordat hier woorden aan gegeven worden. De geurcognitie maakt hen ook goed in het lezen van lichaamstaal en het interpreteren van non-verbale signalen. 

 

Bij geurcognitie is er - sterker dan bij de andere zintuigen - ook een krachtige verbinding tussen geuren en gebeurtenissen uit het verleden. Bij het ruiken van een geur kan zomaar een doos met herinneringen opengaan. Je hoeft het volgende niet voor waar aan te nemen, maar de kennis die gebonden is aan onze zintuigen - hier dus aan geur - kan generaties lang terug gaan. Alle informatie zit bij geboorte al in ons. Als je je dat realiseert dan begrijp je misschien ook dat de input via onze zintuigen veel belangrijker is dan dat we ons realiseren. En zelfs nu ik dit schrijf, kun je daar zomaar een soort van overheen lezen. :-)

 

Want ook jouw mind kan zomaar denken 'lekker boeien...want ik ga daarover' Maar dat is dus heel betrekkelijk. Onze mind is best een krachtig instrument, maar ik las laatst dat de wijsheid van ons denken (ons verstand) in een verhouding van 1:30.000 staat ten opzichte van de wijsheid van ons lichaam. Zeker waar het om ons eigen leven gaat. Laat dat 1:3000 zijn, 1:300, of zelfs 1:30. Ook dit geeft aan dat we onszelf als mens nauwelijks bewust zijn van ons werkelijke potentieel. 

 

Het gebruik van hun sensorische geursysteem (en dat gaat zoals ik eerder schreef verder dan de neus) kan mensen met geurcognitie heel erg helpen bij het oplossen van problemen en bij het nemen van creatieve beslissingen.

 

Ze hebben er letterlijk een neusje voor.

Onze ingang naar wijsheid kent dus vele en bijzondere vormen. Vaak weet ons hoofd het lang niet zo goed als ons lichaam.

 

Of wellicht beter geformuleerd: vaak is ons lichaam wijzer en pikt het signalen op die ons beschermen, met de juiste mensen in contact brengen, iets zeggen over de kwaliteit van een voorwerp of van een ander mens, of pikken we via ons zicht signalen op, die ons laten dromen voorbij de grenzen van ons verstand.   

 

Op het moment dat we als mensheid gaan begrijpen dat 'je verstand gebruiken' een enorme beperkende activiteit is en met name een sterk conditionerende activiteit is, komt er wellicht ruimte om de werkelijke talenten van mensen te gaan gebruiken. 

Laat hieronder je reactie achter

Commentaren: 0