De energie in het collectieve circuit biedt mensen de energie om bij te dragen aan het grotere geheel. Collectieve energie gaat letterlijk over onze verbinding met het grotere geheel. Denk aan de samenleving, of misschien zelfs wel aan de wereld als geheel.
De energie in dit deel van je design is niet gericht op individuele mensen, of je eigen groep, maar op de mensheid en/of samenleving als geheel. In die zin is deze energie een soort van onpersoonlijk.
Mensen met relatief veel collectieve energie in hun design hechten grote waarde aan sociale verplichtingen. Ze hebben vaak de behoefte om hun analyses, gedachten en beslissingen met anderen te delen en te uiten, want van het delen van kennis en ervaringen worden we samen beter. Tenminste dat is het idee dat hierachter zit.
Mensen met veel collectieve energie voelen een sterke verantwoordelijkheid om de mensheid naar een nieuw niveau van ontwikkeling te leiden. Ze geloven dat de vooruitgang van onze soort moet worden gemanifesteerd door gezamenlijke inspanningen.
Daarbij is het belang van de stam en van het individu ondergeschikt aan het collectieve belang. Voor mensen met veel collectieve energie voelt dat logisch, voor mensen met veel stamenergie of individuele energie kan dit als vervelend, of zelfs als bedreigend voelen. Neem bijvoorbeeld de collectieve reactie op Covid19.
Het collectieve circuit is sterk toekomstgericht. Als er al naar het verleden gekeken wordt, is het om daar in de toekomst van te kunnen leren. Dit circuit houdt zich bezig met het voortbestaan van de mensheid: het onderzoekt eerdere ervaringen louter om van te leren en voorspelt de mogelijke uitkomsten van nieuwe ideeën. Dit circuit moedigt daarnaast mensen aan om degenen in nood en in crisissituaties te helpen want daardoor helpen we de mensheid als geheel. Zo vechten we samen tegen kanker, halen we massaal geld op bij humanitaire rampen e.a.
Binnen het collectieve circuit zijn er twee subcircuits, namelijk het subcircuit van 'begrijpen' (dit is sterk logische energie) en het subcircuit van 'aanvoelen' (ervaringsgerichte energie).
Bij 'begrijpen' gaat het om energie die gericht is op de toekomst: wat moeten we als samenleving/mensheid doen om in de toekomst te overleven?
Binnen het circuit van 'ervaren' gaat het eerst om het 'verwerken' van dat wat achter ons ligt. Wijsheid ontstaat hier door dingen eerst te ervaren en door daarna terug te kijken op die ervaring(en) om hiervan in de toekomst te leren. Door ervaringen te delen (zoals in het collectieve circuit de norm is) leren anderen van een ervaring zonder die bepaalde ervaring zelf mee te hoeven maken.
Het collectieve circuit is sterk verbonden met het visuele. Als iemand met veel collectieve energie het interieur van een restaurant, of het uiterlijk van de persoon met wie ze omgaan niet leuk vinden, is het onwaarschijnlijk dat ze ervan zullen genieten.
De vaak hoge intelligentie en het vermogen om snel te denken in complexe situaties, die typerend zijn voor mensen met dit circuit, kunnen er soms toe leiden dat anderen hun opmerkingen als persoonlijke kritiek interpreteren. Maar doorgaans zijn hun opmerkingen dat niet. Ze zijn met name gericht op verbetering en efficiëntie. Als iemands gevoelens of rechten in dat proces geschaad worden, is dat in de beleving van mensen met veel collectieve energie 'gewoon' een noodzakelijk offer voor een groter goed; niets persoonlijks'.
Dit subcircuit geeft ons de energie voor ons logisch denken, ons rationele waarnemen, het corrigeren van patronen en het testen van ideeën om te zien welk idee de mensheid dichter bij de perfecte uitdrukking van zichzelf brengt.
Alles binnen het collectieve circuit gaat over 'delen'. In dit subcircuit van 'begrijpen' gaat het over het delen van onze logische gaven zoals analyse, beoordelingen, meningen, details, oordelen enzovoort, om daarna alle patronen die op termijn waardevol kunnen zijn, te concretiseren. Dit circuit gaat over het projecteren van formules en patronen naar de toekomst.
In onze samenleving kennen we aan dit subcircuit grote waarde toe. Als iets gemeten is, als iets bewezen is, dan is het waar. Dat daar van alles over te zeggen is - en zelfs ook op af te dingen - is aan mensen met veel energie in dit subcircuit zelden besteed.
Dit subcircuit gaat door het wortelcentrum, het miltcentrum, het sacraal centrum, het G-centrum (richting en liefde), het keelcentrum, de mind (Anja) en het hoofdcentrum. Dit circuit gaat door veel centra, maar niet door het hart- en het gevoelscentrum. M.a.w. logica niet gaat over wilskracht en emoties. Logica is in zekere zin koel en verstandelijk.
Het hartcentrum en het gevoelscentrum staan los van dit subcircuit en vormen de kern van het andere collectieve subcircuit waar kennis wordt opgedaan door (levens)ervaring op te doen.
Logisch denkende mensen houden meer dan gemiddeld van dingen herhalen tot ze iets echt begrijpen, of het helemaal onder de knie hebben. Ze hebben doorgaans veel oog voor detail. Met deze energie (en zeker als iemand veel van deze energie heeft) wil je als mens graag je punt maken. Mensen met veel van deze energie kunnen daardoor behoorlijk eigenwijs en vasthoudend zijn.
Logica is m.n. bezig met het verbeteren van de menselijke condities. Het doel is om als collectief te kunnen overleven in een steeds veranderende context. Als er in jouw design veel poorten en/of kanalen in dit subcircuit geactiveerd zijn, dan betekent dit een sterke focus op de toekomst. Het is de energie om patronen te doorgronden en hier kennis over op te bouwen. Kennis die daarna gedeeld kan en moet worden om als mensheid ook op termijn op aarde (of daarbuiten) te kunnen overleven.
Het subcircuit van begrijpen bestaat uit zeven kanalen, i.c. kanaal 63-4, 17-62, 31-7, 15-5, 9-52, 18-58 en 48-16 (zie de afbeelding hierboven voor een algemene indicatie van die kanalen).
Het circuit van ervaren biedt ons de energie om meer abstract en holistisch te denken. De energie in dit subcircuit helpt ons om te leren van onze eigen ervaringen, maar ook van de verhalen en de ervaringen van anderen.
Net zoals bij het logische subcircuit is de energie hier gericht op het bereiken van duidelijkheid en helderheid voor het collectief. Alleen dan niet door logische deductie, maar door het leven te ervaren en de ervaring vervolgens te abstraheren.
Dit subcircuit bestaat uit de zeven hierboven omschreven kanalen. In de Bodygraph vormen deze kanalen letterlijk het spiegelbeeld van het subcircuit van het logisch 'begrijpen'.
Het grote verschil met het subcircuit van 'begrijpen' is dat de energie hier door het hartcentrum en het gevoelscentrum stroomt. Deze energie is letterlijk vaak 'warmer en persoonlijker' dan de vaak wat 'koelere en onpersoonlijke' energie in het subcircuit van logica.
Emoties en gevoelens kunnen een krachtige brandstof zijn om een specifieke ervaring aan te willen gaan. Bijvoorbeeld als je een verhaal van iemand hoort over zijn of haar ervaring dat je op een bepaalde manier raakt, kan jou dat zomaar het gevoel geven dit ook te willen ervaren.
Hoe zit dit in jouw design? Heb je poorten of kanalen in het subcircuit van 'ervaren' geactiveerd? Hoeveel en welke?
Want heb jij hier meerdere poorten en of kanalen gedefinieerd dan kunnen anderen wel zeggen dat het verstandiger is om X of Y te doen, maar waar jij energie in dit subcircuit hebt wil je dit veelal toch echt eerst zelf ervaren, of zal je eerder afgaan op de ervaringen van anderen.
Ook als dat niet direct logisch en verstandig is...
Je kunt met behulp van een schema (zie de pdf hieronder) kijken hoeveel energie er in deze drie circuits stroomt.
Aan de hand van de circuits ga je nog beter begrijpen hoe jouw energie werkt. Want overal in je design waar poorten in het individuele circuit zijn geactiveerd, wil je ruimte, vrijheid, je eigenheid leven. In de poorten in het collectieve circuit zit de energie om de wereld beter te maken en om zaken met anderen te delen. Hier ligt de focus op jezelf ondergeschikt maken aan het grotere geheel en juist een zekere weerstand tegen individualiteit. Dat kan intern, of met andere mensen schuren.
Dat schuren gebeurt ook in het stamcircuit. Want wanneer gaat het belang van de stam voor op jouw eigen belang, of op het belang van het grotere geheel? Soms staan de belangen echt haaks op elkaar.
Ik gebruik bij mijn analyses een eigen instrument om de energie in deze circuits heel snel zichtbaar te maken. Het zegt niet alles want mensen leven deels ook hun Niet-Zelf, maar het geeft wel een eerste idee waar mensen vandaan komen en waarin ze anders zijn.
Leef zoals jouw leven bedoeld is. Leef stoutmoedig (Live Boldly).
Heb je veel collectieve energie in jouw design?
Dan vind ik het erg leuk (én leerzaam) om jouw feedback te lezen. Wat herken je wel, wat niet?
Je kunt onderaan deze pagina gebruik maken van de mogelijkheid om een commentaar achter te laten. Jouw commentaar wordt niet automatisch op de website gepubliceerd. Mocht ik in jouw verhaal iets tegenkomen dat ik nuttig (leuk) vind en graag wil delen, dan gebruik ik jouw informatie altijd geanonimiseerd.
Heb je een vraag n.a.v. deze pagina, of een verbetersuggestie? Dan kun je deze hier ook met mij delen.
Alvast bedankt voor iedere bijdrage.
Bert
Human Design - ken je jouw design en de impact van de circuits in jouw design? Ontdek hoe kanalen en poorten als elektriciteitscircuits met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken - Logisch toch? - www.liveboldly.nl