Spijsvertering: smaak

Iedereen heeft een specifiek spijsverteringssysteem

Heb jij 'Digestion Taste' in je design staan?

Dan gaat dit over de voor jou - met jouw specifieke design - meest kloppende manier van eten.

Voor jou is het erg gezond om zoveel mogelijk seizoensgebonden te eten en bepaalde maaltijden langere tijd achter elkaar (met een zekere variatie) te blijven eten. Alleen zo kan jouw lichaam zich op die producten instellen en dat geeft jouw lichaam rust. Hierdoor haalt jouw lichaam de juiste voedingsstoffen uit het eten. 

Als je iets lekker vindt, blijf dat dan een tijd eten. Net zolang tot je lichaam zegt dat het voldoende is geweest. Dan kan je een bepaald soort eten zomaar weer een paar maanden laten liggen want jouw smaak - als intelligentie van jouw lichaam - zal door de seizoenen heen automatisch veranderen. Hoe minder je er over nadenkt, hoe beter jouw lichaam dit proces voor je regelt.

Jouw specifieke spijsvertering (smaak) draait overigens niet alleen om eten. Het gaat ook over andere dingen die je fysiek en mentaal ervaart en verwerkt. Bijvoorbeeld bepaalde series, specifieke informatie, of muziek. Houd steeds in de gaten wat je graag tot je wilt nemen, ook als dat dagen, weken of maanden achter elkaar hetzelfde is.

Het is een beetje een valkuil dat we tegenwoordig het hele jaar toegang hebben tot groenten van overzee. Wellicht ben je hier van gaan houden, maar met name sterk gekruid of gepeperd eten is misschien wel lekker, maar jouw spijsverteringssysteem zal daardoor minder goed werken.

Jouw specifieke spijsvertering (smaak) draait overigens niet alleen om eten. Het gaat ook over andere dingen die je fysiek en mentaal ervaart en verwerkt. Bijvoorbeeld bepaalde series, specifieke informatie, of muziek. Houd steeds in de gaten wat je graag tot je wilt nemen, ook als dat dagen, weken of maanden achter elkaar hetzelfde is.

Dat kan voor je omgeving overkomen als saai, ééntoning, of ongevarieerd. Maar dat is natuurlijk helemaal goed. Jij moet doen wat jij moet doen. Jouw lichaam weet en geeft aan wat het nodig heeft.

Tips:

  • Let in de winkel - of in je eigen koelkast - goed op naar welke voedingsmiddelen je instinctief grijpt
  • Stel iedere dag een menu samen met producten waarvan je houdt en blijf een tijdje trouw aan deze producten.
  • Neem je favoriete gerechten mee als je op vakantie gaat.

NB Dit is een algemeen voorbeeld. Kijk in je eigen Bodygraph wat jouw specifieke spijsverteringssysteem is.

De twee varianten van 'smaak':  open (links) en gesloten (rechts)

Open

Wijst de pijl in jouw design bij 'spijsvertering' naar links, dan heb je de variant waarbij je 'open' staat. 

Alles dat hierboven over 'smaak' geschreven staat blijft in tact, maar er is een nuance:

Als jouw 'smaak' open is, is het letterlijk belangrijk om open te staan om af en toe verschillende dingen uit te proberen en te proeven. Op deze manier bepaalt jouw lichaam of iets correct voor jou is en of je dit kunt toevoegen aan je lijstje met voorkeuren.

Zodra je dit eenmaal weet, eet dit dan langere tijd om een zekere routine op te bouwen en je lichaam te laten wennen. Je eet dan misschien lange tijd iedere dag hetzelfde ontbijt. Komt er iets anders op je pad, sta daar dan open voor en probeer het uit. Wie weet wordt dit nieuwe eten tijdelijk je favoriet.

 

Gesloten

Als je de combinatie 'smaak gesloten' in je design hebt, dan weet je vaak al goed wat je wilt eten en wat niet. Dat gebeurt instinctief en intuïtief. Je weet het vaak al zonder iets te hoeven proeven.

Dit zijn de kinderen die 'als er een bootje kwam aangevlogen met een lekker hapje' instinctief hun mond dicht hielden. Dit zijn de kinderen die selectief zijn (lees: móeten zijn!) met wat ze wel en wat ze niet in hun mond stoppen. Dit is correct voor hen. Als jij dit in je design hebt, dan mag je heel selectief zijn. Ook uit een beperkt arsenaal aan ingrediënten, uit eten dat je graag eet, haalt jouw lichaam voldoende nutriënten. Je hoeft jezelf dus niet op te leggen om tegen je zin in nieuwe dingen te proberen. Dat is de conditionering van ouder op ouder en de conditionering van ouder op kind. 

Heeft jouw kind de combinatie 'smaak - gesloten', probeer daar dan rekening mee te houden. Ga voor eenvoud. Duw niets door de strot van je kind. Vertrouw op de wijsheid van zijn of haar lichaam.

 

De impact kan in het begin best groot zijn

Wanneer je niet langer meer meegaat in de conditionering en jouw eigen manier van eten volgt, kan dat impact hebben op jouw lichaam, maar uiteraard ook sociale impact hebben. 

Je lichaam gaat zich opschonen en sociaal gezien zal je wellicht een vorm moeten vinden, waarin de voor jouw lichaam kloppende eetstijl ingepast kan worden binnen een gemeenschappelijk eetpatroon.

Als je deze manier van eten toepast, wees je dan bewust van alles dat je voelt en ervaart. Weet ook dat, naarmate je meer je design gaat leven en keuzes maakt die bij jouw design passen, het kan zijn dat je ongemerkt meer volgens jouw eigen unieke opmaak gaat eten.

Disclaimer

Over wat en hoe je moet eten doen veel verhalen de ronde. Zoveel experts, zoveel diëten en adviezen. 

De kennis vanuit Human Design over de manier waarop je het beste kunt eten, zijn geen dieetvoorschriften en het zijn ook geen medische adviezen. Wat voor alle informatie op mijn website geldt, geldt ook voor de adviezen met betrekking tot eten en spijsvertering. Neem niets voor waar aan, experimenteer en kijkt wat jouw lichaam zegt. 

Gebruik deze informatie dus bedachtzaam. Ontdek zelf wat het voor je doet. Ontdek wat jouw lichaam nodig heeft. Uiteindelijk huist in jouw lichaam de enige wijsheid waar je op kunt vertrouwen. De kennis over je design is slechts een handvat om bewustzijn te ontwikkelen en om jou in je kracht te zetten. 

Laat hieronder je reactie achter

Heb jij deze specifieke spijsvertering? 

Wat zijn jouw ervaringen? Doe je het automatisch op de manier die het beste bij jouw design past?

Zijn er mogelijkheden om met je eigen manier te experimenteren?

Commentaren: 0