De beste manier om te eten

Heb je al eens nagedacht over jouw spijsvertering?

Spijsvertering gaat over de manier waarop jouw lichaam het beste gevoed kan worden. Dit gaat dus over de voor jou meest kloppende manier van eten.

 

Of nog specifieker: over de manier waarop jouw lichaam eten op de meest optimale manier verteert. Voor sommige mensen gaat dit over wat en hoe ze moeten eten, bij anderen over de omstandigheden waaronder ze het beste kunnen eten. 

 

Wanneer we in overeenstemming met ons design eten, hebben we doorgaans een helderdere geest, een gemakkelijkere spijsvertering en voelen we ons vaak goed. In ieder geval een stuk beter dan als je dat niet doet. 

Door zowel op de juiste manier te eten én in de voor jou correcte omgeving te leven, geef je een impuls aan jouw gezondheid en aan de kwaliteit van je leven.

 

Sterker nog: als jouw lichaam optimaal functioneert kan jouw mind (je denken) de verantwoordelijkheid voor jouw leven meer en meer overlaten aan je lichaam. Want als mens met negen centra in ons design kunnen we de beperkingen van ons denken overstijgen door gebruik te maken van onze 'innerlijke autoriteit' (de wijsheid van ons lichaam). Dan moet ons denken niet alle aandacht en energie vragen.

 

Als je op de juiste manier eet, kun je een diepe rust en meer gewaarwording ervaren. 

 

NB Voor je dieper in de materie duikt is het belangrijk dat je zekerheid hebt over je geboortetijd.

Een paar minuten eerder, of later, kunnen je op een verkeerd spoor zetten. 

Jezelf déconditioneren door op de juiste manier, of onder de juiste condities te eten

Human Design gaat ten diepste over differentiatie, over ons uniek zijn. We zijn allemaal uniek en het is de bedoeling - denk ik persoonlijk - dat we zoveel mogelijk ons authentieke Zelf leven. Dat geeft vreugde, voldoening en verhoogt de energie (de liefde) op Aarde. 

 

Cruciaal daarbij is om geleidelijk los te komen van onze conditionering. Om los komen van patronen, overtuigingen en al het andere waardoor we onszelf aangepast en beperkt hebben.

 

Onze conditionering zorgt ervoor dat we niet ons 'Zelf' leven en is de belangrijkste reden waarom bijna niemand - ten diepste - van zichzelf houdt. We leven namelijk zelden de mens die we zouden kunnen zijn. 

 

Met je denken kun je nog doen of dat wel oké is en kun je af en toe best tevreden zijn met jezelf, maar je onbewustzijn weet beter. Omdat 96% van wie jij bent, bepaald wordt door dat onbewustzijn, is er alle reden om daar naar te luisteren en jezelf niet in slaap te laten sussen door te denken dat jij wel best gelukkig bent. 

 

Dit specifieke aspect van Human Design - onze spijsvertering - gaat over wat, hoe en onder welke condities wij eten. Samen met de optimale omgeving die bij een design hoort, is dit een belangrijke stap voor verdere dé-conditionering. Want als je tegen je design in 'eet' en als je het grootste deel van je tijd in een omgeving bent waar jouw uniciteit niet bekrachtigd wordt, is het lastig om los te komen van je 'Niet-Zelf' gedrag. Dan is het bijna onmogelijk om jouw unieke 'Zelf' te zijn. 

 

Eten is één van de krachtigste manieren waarop wij gehomogeniseerd worden. Homogenisatie is het tegenovergestelde van differentiatie. Homogenisatie gaat over jezelf aanpassen, over 'eenheidsworst', over vaste gewoontes - zo (laat) eten we nu eenmaal - over het je houden aan de 'Schijf van Vijf' omdat het Voedingscentrum zegt dat dat goed voor jou is. Of over het eten wat de pot schaft omdat je anders - zeker als kind - gesanctioneerd wordt. 

 

Homogenisatie zorgt ervoor dat je in veel gevallen - en bij eten mogelijk zelfs structureel - tegen je eigen energie in gaat. Alsof je een benzinemotor iedere dag een verkeerd mengsel geeft. Anders dan bij zo'n motor duurt het vaak een tijdje voor ons lichaam of geest stagneert, maar optimaal werken ze zelden. 

Als we het hier hebben over de 'spijsvertering' (in Human Design Determination genoemd) die het beste bij jouw design past, dan gaat het allereerst over wat jouw lichaam nodig heeft om gezond te blijven en optimaal te functioneren. 

 

Eten overeenkomstig de beste condities voor de vertering van eten, is een belangrijk onderdeel van jouw déconditioneringsproces. Dat is een boeiend proces. Zeker als je regelmatig met anderen samen eet en gehouden bent aan regels en vaste patronen. 

 

Vaak is er eerst een crisis nodig om gedrag te veranderen. Toch is het de moeite waard om daar niet op te wachten, maar om het proces - zelfs bij weerstand vanuit de omgeving - aan te gaan en te experimenteren. De beloning is dat je na verloop van tijd zeer waarschijnlijk merkt, dat je lichaam en je geest beter functioneren.

Ik kan daar uiteraard geen garantie voor geven en lees dit ook zeker niet als gezondheidsadvies. 

Dit plaatje is een algemeen voorbeeld. Pak je eigen design erbij om jouw eigen 'spijsvertering' te decoderen.

Optimale vertering - staat de pijl naar links, of naar rechts?

Als de pijl linksboven - naast de weergave van jouw design - naar links wijst, zal je merken dat je het meest floreert als je jezelf gedurende de dag goed gevoed en gehydrateerd houdt en niet te lang zonder eten bent. Bijvoorbeeld door heel regelmatig te eten, te eten wanneer je wakker wordt, een snack te nemen voor een vergadering. Et cetera.

 

Vasten is misschien niet echt goed voor je. 

 

Als de pijl naar rechts wijst, zal je merken dat je weinig regelmaat en weinig consistentie nodig hebt, als je eet. Vasten voelt misschien natuurlijk voor je. Het belangrijkste is dat je eet als je honger hebt en drinkt als je dorst hebt, zelfs als dit de ene dag om 8 uur 's ochtends is en de andere dag 12 uur 's middags.

Maar zoals voor alles geldt: kijk vooral zelf of het klopt en hoe dit in jou doorwerkt.

Dit zijn de zes manieren van spijsvertering en de verbijzondering daarvan

Er zijn 6 verschillende verteringssystemen. Ieder systeem kent 2 varianten. Een eenvoudige rekensom maakt duidelijk dat er dus 12 verschillende manieren zijn om voedsel te verteren. 

  • Eetlust – consecutive / na elkaar (links), of alternating / wisselend (rechts) 
  • Smaak -  open (links), of gesloten (rechts)
  • Dorst - heet (links), of koud (rechts)
  • Aanraking - kalm (links), of nerveus (rechts)
  • Geluid - hoog (links), of laag (rechts)
  • Licht - direct (links), of indirect (rechts)

Laat hieronder je reactie achter

Commentaren: 0