Senses -> Actie(Action)

Jouw lichaam verwerkt informatie als je in de beweging blijft

Sense gaat over ons vermogen om de stroom zintuigelijke data die door ons heen gaat én de energie(velden) om ons heen, nagenoeg onbewust te filteren, te beoordelen, te interpreteren en er betekenis aan te verlenen. Sense probeert van al die informatie iets logisch te maken. Het is een supersensor die constant zoekt naar wat voor jou relevant kan zijn.

 

Jij hebt ‘Actie’ als Sense, als supersensor

 

Dat betekent dat jouw manier van waarnemen en reageren sterk gericht is op beweging. Je zintuigen en je innerlijke systeem zijn voortdurend – grotendeels onbewust – bezig met het scannen van je omgeving op mogelijkheden om iets te doen. Actie als Sense verwijst naar onze natuurlijke neiging om te handelen, initiatieven te nemen en doelen te realiseren. Bij jou is die neiging niet alleen aanwezig, maar diep ingebouwd in je lichaam. Je denkt niet eerst, je voelt het. Niet je hoofd, maar je lijf weet: hier moet ik iets mee.

 

  • Jouw sensorische systeem is van nature afgestemd op de vraag: wat kan, of ga ik doen? Uit alle indrukken, prikkels en mogelijkheden die je binnenkrijgt, filtert jouw systeem razendsnel de informatie die relevant is voor actie. En dat gebeurt meestal niet in stilte of afzondering, maar juist in contact met mensen. Vooral de mensen die naar jou toe komen, wekken jouw energie op. Jij voelt instinctief of iemand jou activeert – of niet. Of iemand jou uitnodigt om in beweging te komen, of dat jouw energie juist stilvalt.
  • Je neemt je omgeving actief in je op. Wat er gebeurt, wat mensen zeggen, hoe een situatie zich ontvouwt – jij staat erbij met een open systeem dat vraagt: “Wat is hier te doen?” Je voelt al snel een innerlijke impuls opkomen. Die kan getriggerd worden door een inspirerend gesprek, een kans die zich aandient, een samenwerking die zich aandient of een behoefte die je waarneemt. Dan gebeurt er iets in jou. Je energie gaat ‘aan’, en je wil iets op gang brengen, bijdragen, of meteen iets praktisch regelen.
  • Jouw actiegerichtheid zie je ook terug in je dagelijkse ritme. Stilstand voelt vaak onnatuurlijk voor je, tenzij je er bewust voor kiest. Bewegen, doen, aanpakken – dat is hoe jij je afstemt op het leven. Niet om druk te zijn om het druk-zijn, maar omdat actie jouw natuurlijke manier is om je plek te vinden. Doen is voor jou een vorm van voelen. Door te bewegen voel je wat klopt, door te handelen verbind je met wat van waarde is.
  • In groepen of gezelschappen ben jij vaak degene die initiatief neemt. Je hoeft meestal niet lang na te denken voordat je voorstelt om iets te doen of een plan aan te dragen. Als je te lang moet wachten, of als er alleen gepraat wordt zonder dat er iets gebeurt, kun je je rusteloos of gefrustreerd voelen. Jij komt het best tot je recht als er iets van de grond komt – als ideeën omgezet worden in actie.
  • Mensen met actie als Sense zijn vaak ook goed in staat om te plannen en te organiseren. Jij overziet wat er moet gebeuren, stelt prioriteiten, en weet hoe je van A naar B moet komen. Je lijf geeft je hierbij – via je supersensor – veel meer informatie dan je hoofd alleen zou kunnen verwerken. En dat gebeurt vaak sneller en specifieker dan bij mensen die deze Sense niet hebben. Toch is het belangrijk dat je leert voelen wanneer jouw actie op zijn plek is. Niet elke impuls is een uitnodiging tot doen. Je voelt misschien vaak dat je iets kúnt doen, maar dat betekent niet altijd dat je het ook móét doen. Door hierin bewuster te worden, voorkom je dat je jezelf overbelast, of overal tegelijk op inspringt.
  • In coaching of persoonlijke ontwikkeling helpt het als de aandacht ligt op het leren herkennen van waar jouw actie echt van binnenuit komt. Welke beweging geeft jou voldoening? Welke initiatieven kloppen voor jou, en welke zijn ingegeven door een idee van ‘moeten’? Als je dat leert onderscheiden, kun je je energie duurzaam inzetten en voorkom je dat je opgebrand raakt of het gevoel krijgt dat je alle ballen in de lucht moet houden.

Gun jezelf ook momenten van rust. Je hoeft niet altijd in beweging te zijn om effectief te zijn. Soms is het juist door stil te vallen, dat je voelt wat echt belangrijk is. Die rust is geen zwakte, maar een herijking van jouw richting. Juist als je pauzeert, stem je opnieuw af op waar je heen wilt. En als je dan in beweging komt, is je actie zuiverder, gerichter en krachtiger.

 

Jouw impuls tot actie is dus geen onrust, maar een richtingaanwijzer. Als je leert vertrouwen op je innerlijke ritme – op het moment dat jouw lijf zegt ‘nu’ – dan maak je precies het verschil waarvoor je bedoeld bent. Je beweegt niet zomaar. Je beweegt om iets waardevols in de wereld te zetten. En dat is jouw kracht.

Laat hieronder je reactie achter

Commentaren: 0