Er zijn twaalf verschillende profielen, twaalf sociale rollen. Dit is de omschrijving van iemand met een 3/5 profiel in zijn of haar design.
Het eerste getal - in dit geval de 3 - staat voor de bewuste kant van iemands rol.. Het tweede getal (hier de 5) geeft iemands onbewuste rol aan.
Dit is het profiel van iemand die het leven ontdekt door het te testen, met in het achterhoofd (onbewust) het idee dat dingen toch echt anders zouden moeten, of kunnen gaan. Anders...maar vooral beter.
De bewuste kant van dit profiel (de ‘3’) laat iemand zien die zoekt naar zijn of haar plek in het grote geheel en regelmatig fouten moet maken om zelf te ontdekken hoe dingen werken en waarom dingen soms wel, of juist niet werken.
Voor iemand met een ‘3’ in zijn of haar profiel zijn het noodzakelijke fouten, want hij of zij leert juist door die ‘fouten’ te maken. De drie zoekt grenzen op en gaat (soms) ook over grenzen. Zo test de ‘3’, onbedoeld, of systemen, afspraken, regels en relaties ook echt werken.
Dat kan voor de omgeving soms best confronterend zijn. Voor mensen met dit profiel is het dus van levensbelang dat de omgeving zich realiseert dat het maken van ‘fouten’ onderdeel is van hun ontwikkeling.
Het probleem is echter dat de omgeving vaak probeert om iemand met een 3/5 profiel voor eventuele fouten te behoeden. Dat lukt zelden en dat frustreert beide partijen. De omgeving (ouders/leraren/werkgevers e.a.) krijgt dan het idee dat de ‘3’ het expres doet, niet zijn/haar best doet, of het allemaal niet belangrijk vindt. De ‘3’ kan zelf het gevoel krijgen het niet snel goed te kunnen doen. Het zelfvertrouwen van de ‘3’ kan daardoor beschadigd worden.
Van nature worden mensen (zeker kinderen!) met dit profiel, extra uitgedaagd als iets niet kan of mag. Ze willen dat, als dat maar even kan, zelf dan weleens proefondervindelijk ervaren. Daarmee zorgen zij ervoor dat we onszelf als mensheid blijven uitdagen en geen genoegen nemen met een kan-niet, of mag-niet.
Of iemand met een 3/5 profiel bovenstaande omschrijving van zijn of haar rol altijd herkent, is de vraag. Soms zijn mensen met een 3/5 profiel op jonge leeftijd al zo aangepast, dat ze juist keurig binnen de lijntjes blijven, maar ten diepste zijn zij – tenminste dat zegt hun design - mensen die buiten de lijntjes moeten leven.
Het zijn rebellen met een missie!
De onbewuste ‘5’ in een profiel vertegenwoordigt de mogelijkheid om met praktische en universele oplossingen te komen.
Dat maakt dat de sociale omgeving iemand met een ‘5’ automatisch op een voetstuk plaatst: de profeet, de verlosser, de deskundige. Voldoet de ‘5’ niet aan die sociale verwachting - m.a.w. gaat de ‘3’ wel buiten de kaders, maar biedt hij of zij als ‘5’ geen nieuwe oplossingen - dan zal iemand met dit profiel van zijn of haar voetstuk gehaald worden, waar anderen hem of haar (vaak al even onbewust) eerst zelf op geplaatst hebben.
Iemand met een 3/5-profiel heeft door de combinatie van deze bewuste en onbewuste rol, vaak te maken met onbegrip vanuit zijn of haar omgeving. Van iemand die het zo goed weet (de onbewuste 5) verwacht men van alles (projectie), maar hoe kan hij of zij toch steeds weer de fout in gaan?
Mensen met een '3' in hun profiel kunnen vaker dan anderen de fout in gaan, maar zij zijn meer dan andere mensen gebouwd om weer op te staan en door te gaan. Dat is hun grote kracht.
De inhoud van dit filmpje gaat over de 3e lijn in een profiel.
Die 3e lijn werkt iets anders uit voor een onbewuste, of een bewuste drie, maar is voor iedereen met een drie in zijn of haar profiel te herkennen. Dus zowel voor mensen met een 1/3, een 3/5, een 6/3 profiel.