Profiel 1/3

De onderzoeker/martelaar (tester)

Dit is de sociale rol van iemand met een 1/3 profiel in zijn of haar design. Mensen met dit profiel zijn over het algemeen onderzoekend. Ze leren over het leven door zaken te ontdekken en door de uitkomst van hun onderzoek daarna eerst zelf te testen. Ze 'offeren' zichzelf op om te testen. Vandaar dat deze rol ook de martelaar genoemd wordt.

 

Het eerste getal - de '1' - staat voor bewuste kant van iemands sociale rol. Het tweede getal geeft iemands onbewuste rol aan.  

De bewuste rol van iemand met een 1/3 profiel: de onderzoeker

De bewuste kant in dit profiel laat de onderzoeker zien die probeert tot de kern van de dingen te komen. Dat geldt zowel professioneel, als in de persoonlijke sfeer. Iemand met een '1' in zijn of haar profiel heeft een sterke behoefte om dingen eerst zeker te weten. Hij of zij springt zelden in het diepe. Er moet een stevige eerste 'stepping stone' liggen om een stap te maken. Vanaf hier volgt een tweede stap, maar alleen als duidelijk is dat de eerste steen stevig ligt.  

 

In de samenwerking met anderen kan dat een zekere spanning creëren. Aan de ene kant is iedereen blij dat er iemand is die de energie heeft om zaken goed uit te zoeken en voor te bereiden. Aan de andere kant kan de tijd die dit vraagt ook gaan irriteren. Zeker bij mensen die een profiel hebben dat opportunistischer is: 'we doen het gewoon en we zien wel!'.

 

Dat past niet zo goed bij iemand met een 1/3 profiel. Hun kracht ligt in de gedegen voorbereiding, voorzichtigheid en het inbouwen van zekerheid. Zo leggen ze een stevig fundament. 

De onbewuste rol van iemand met een 1/3 profiel: de martelaar (tester)

De onbewuste kant van dit profiel (de 3) is de martelaar en de tester.

 

In deze combinatie (1/3) geldt dat iemand eerst onderzoekt en dan bij voorkeur ook eerst zelf test of iets klopt en in de praktijk ook goed werkt. Ook dat kost soms extra tijd, maar het is fijn als iemand dit voor zijn of haar rekening wil nemen.  

 

Door te testen en met name door daarbij fouten te durven maken, blijven we als mensheid namelijk in ontwikkeling. Lang niet iedereen durft fouten te maken (dit is uiteraard een understatement), maar iemand met dit profiel is er in zekere zin voor gebouwd. Al wordt door iemand met een 1/3 profiel de voorzichtigheid niet uit het oog verloren. Het testen verloopt hier anders dan bij iemand met bijvoorbeeld een 3/5 profiel.  

Voor iemand met een 1/3 profiel geldt dat - zodra ze zien dat de basis van iets foutief is - ze direct bereid zijn om te onderzoeken hoe het anders kan. Om opnieuw te zoeken naar het juiste fundament en op basis daarvan weer te experimenteren. Totdat het correct is.  

 

Waar mensen met andere profielen veelal de neiging hebben om de wereld te accepteren 'on face value', gaan mensen met dit profiel verder. Wat niet klopt, of niet werkt, wordt na onderbouwing (onderzoek en testen) opnieuw ter discussie gesteld. Dat is soms lastig, maar het zorgt ervoor dat we als mensheid in beweging blijven en een grotere kans hebben om te overleven. 

Mensen met een 1/3 profiel zijn eeuwige studenten van het leven.

Ze vinden zekerheid door te leren van fouten. 

Video van de grondlegger van Human Design over het 1/3 profiel

Ra Uru Hu over de 3e lijn in een design

De inhoud van dit filmpje gaat over de 3e lijn in een profiel. 

 

Die 3e lijn werkt iets anders uit voor een onbewuste, of een bewuste drie, maar is voor iedereen met een drie in zijn of haar profiel te herkennen. Dus zowel voor mensen met een 1/3, een 3/5, een 6/3 profiel. 


Commentaren: 0